Petya

Virus alert!

De medewerkers van vooraanstaande bedrijven in heel de wereld en ook in Nederland kregen eergisteren de onderstaande melding in beeld. Wanneer krijgt u deze melding op uw scherm? Wat ons betreft niet!

Wat is dit?

Deze Ransomware oftewel gijzelsoftware versleutelt alle bestanden op uw computer. Was het bij WannaCry nog mogelijk om na betaling de bestanden terug te krijgen, bij Petya blijkt dit niet meer mogelijk te zijn. De bestanden zijn gewoonweg verloren. Deze aanval is gericht op het permanent verwijderen van bestanden.

Wat kunt u doen?

Gijzelsoftware maakt gebruikt van lekken in verouderde en niet bijgewerkte Windows-systemen. Controleer dus of al uw Windows PC’s zijn bijgewerkt met de laatste updates en zorg dat dat continu gebeurt. Indien dit het geval is, dan bent u maximaal beschermd.

Heel belangrijk: maak nu en regelmatig een backup. Als het misgaat, kunt u daarop terugvallen. De schade blijft beperkt en u hoeft de daders niet te betalen!

Open geen bijlagen aan e-mails die u ontvangt van onbekenden, wees voorzichtig bij het bezoeken van vreemde websites en klik niet op elke link, wees alert. Computergebruikers moeten elke dag bij elke klik de juiste beslissing nemen om gevaren te omzeilen. Het is maar één verkeerde klik om door de verdediging heen te prikken. En aanvallers weten helaas steeds beter waar hun potentiële slachtoffers op kunnen klikken. De zwakste schakel is altijd de mens.

Het belang van het Support pakket.

Wanneer u een anti-virus pakket hebt, is dat goed, maar niet voldoende. Om veilig op het internet te kunnen blijven werken moet elke klik eerst gecontroleerd worden, voordat deze wordt uitgevoerd. En uw systeem moet continu bij zijn met de laatste updates van Microsoft. Wanneer dit goed geregeld is, krijgt een virus als Petya niet de kans zoveel schade aan te richten!

En nu wij toch bezig zijn gaan wij ook de status van de harde schijf checken, is er nog voldoende schijfruimte en loopt het geheugen niet vol.

Meer informatie

Het belang van het E-Mail pakket.

De E-Mail in de Cloud, zodat uw medewerkers de E-Mail overal en altijd kunnen raadplegen. De inkomende en uitgaande E-Mail wordt gecontroleerd op spam, zodat zo weinig mogelijk geïnfecteerde E-Mail uw inbox vervuild. Wij maken meerdere keren per dag een back-up van uw E-Mail, inclusief contacten en agenda. Mocht uw computer besmet raken, dan kunnen wij uw mailbox snel herstellen. Ook plaatsen wij een consistente handtekening onder de E-Mail van alle medewerkers.

Meer informatie

Wij helpen u graag!