Digitale transformatie

Digitale transformatie: feit of trend?

Digitale transformatie: u bent het begrip – dat de grootste transformerende kracht vormt achter de hedendaagse manier van zakendoen – vast en zeker weleens tegengekomen. Op social media, in vakbladen en tijdens congressen wordt er volop aandacht aan besteed. Wellicht doet de huidige hype u twijfelen over de betekenis en het belang van digitale transformatie. Wat moet u er nu precies van denken?

Digitale transformatie: definitie

Simpel gezegd is digitale transformatie de wijze waarop organisaties gebruikmaken van nieuwe kansen en mogelijkheden om te verbeteren, Of, zoals iScoop het stelt: “Digitale transformatie is de diepgaande transformatie van bedrijfsactiviteiten, processen en modellen om op strategische wijze gebruik te maken van de mogelijkheden van digitale technologieën.”

Wie relevant wil blijven in dit technologierijke tijdperk zal zichzelf moeten heruitvinden. Bedrijven die dit niet doen, worden snel ingehaald door digitale vernieuwers als Airbnb, Uber, Amazon en Netflix – allemaal nieuwkomers die een ontwrichting hebben veroorzaakt in hun respectievelijke branches. De hedendaagse hype rondom digitale transformatie vindt zijn oorsprong in de ongekende snelheid waarmee technologische ontwikkelingen tegenwoordig plaatsvinden.

De drijvende kracht achter digitale transformatie: SMAC

SMAC – Social media, Mobile, Analytics en Cloud – openen een nieuwe wereld van digitale mogelijkheden voor bedrijven. Deze technologieën zijn de drijvende kracht achter het ontsluiten van nieuwe niveaus op het gebied van innovatie, groei, prestatie en vaardigheden.

Social media helpen bedrijven bij het creëren van binding met klanten op ongekende wijze; mobile bewerkstelligt een enorme productiviteitsverhoging; Analytics verschaft het inzicht en de efficiëntie die benodigd zijn voor het behalen van doelstellingen; en de cloud biedt geavanceerde technologie tegen een prachtige prijs-kwaliteitverhouding.

SMAC resulteert in een schat aan mogelijkheden, een aanzienlijke tijdbesparing en een efficiëntieslag. U bereikt klanten snel en effectief, bespaart veel geld doordat u complexe processen optimaliseert en creëert een stevige basis voor verdere innovatie.

De impact van digitale transformatie is dan ook zeer groot; de wijze waarop u uw organisatie runt, wordt er immers geheel door veranderd.

Traditie versus modern: digital natives

Start-upbedrijven zonder traditionele IT-infrastructuur die vanaf het begin digitaal werken – ook wel digital natives genoemd – kunnen meteen beginnen en met behulp van laagdrempelige clouddiensten een markt betreden. In tegenstelling tot traditionele bedrijven, die een ingrijpend transitieproces moeten voltooien om kostenefficiënter, wendbaar en lean te worden, weten digital natives precies hoe ze SMAC-technologieën moeten inzetten om klantvriendelijk en effectief te opereren.

Dit impliceert niet dat traditionele bedrijven van de kaart worden geveegd; integendeel. Als ze digitale transformatie – vooral het transformatiegedeelte – serieus nemen en leren hoe ze SMAC kunnen inzetten, zijn ze in staat om de mogelijkheden van de moderne digitale wereld optimaal te benutten. Daar zullen ze veel profijt van hebben!