Minder risico


Steeds vaker zijn bedrijven het doelwit van cybercriminelen. Vooral veel MKB'ers zijn het slachtoffer van digitale criminaliteit.
Selles helpt met beveiligingsoplossingen, beleid en bewustzijn.

Beveiliging

Beveilig uw data en netwerk met een firewall, sterke authenticatie, antivirus en antimalware oplossingen.

Beleid

Breng de risico’s in beeld en ontwikkel een beleid voor het beveiligen van essentiële informatie.

Bewustwording

Meestal veroorzaken gebruikers de incidenten. Train medewerkers om bewustzijn te vergroten.

De noodzaak van informatiebeveiliging


MKB-bedrijven zijn vaker het slachtoffer van cybercriminaliteit dan grote bedrijven en consumenten. Grote bedrijven zijn vaak technisch zwaarder beveiligd waardoor zij een lastig doelwit zijn. Bij consumenten is minder te halen en kosten relatief veel moeite. MKB-bedrijven hebben hun informatiebeveiliging vaak minder goed op orde terwijl er wel wat te halen is. Zij vormen dus een interessante doelgroep voor cybercriminelen.

67%

van het MKB komt in aanraking met cybercriminaliteit

10miljard

economische schade in Nederland als gevolg van cybercriminaliteit ('reguliere' diefstal € 1 miljard)

97%

van de medewerkers herkent niet alle phishingmails

Een paar voorbeelden

“Een medewerker van een makelaarskantoor opent een bijlage in een e-mail van een klant. Zo wordt er malware gedownload waardoor alle gegevens op de server van het kantoor worden versleuteld. Medewerkers kunnen niet bij de gegevens van klanten, huizen of offertes. Ook de website van het kantoor is niet meer toegankelijk. De eigenaar van het kantoor ontvangt een e-mail met het verzoek om binnen 24 uur € 10.000,- in bitcoins te betalen in ruil voor de decryptie-sleutel.”

“Een medewerker van een groothandel opent de link in de e-mail van een leverancier. Hiermee geeft hij een hacker toegang tot het computersysteem en de privacygevoelige gegevens van de relaties van de groothandel. De gevolgen zijn groot. De hacker verkoopt de gegevens op de zwarte markt en ze worden onder meer gebruikt voor identiteitsfraude. Pas na een aantal dagen ontdekt de groothandel de inbraak in het systeem.”

“Het computersysteem van een aannemingsbedrijf wordt gehackt. De software is verouderd, het bedrijf heeft al jaren geen update meer gedaan. De hackers krijgen toegang tot gevoelige informatie van het bedrijf, waaronder informatie over een grote aanbesteding, vertrouwelijke ontwerpplannen en gegevens van klanten, prospects en medewerkers. Het bedrijf krijgt een e-mail met het verzoek om € 5.000,- te betalen, anders delen de hackers de informatie met concurrenten.”

“De temperatuur van de koeltoonbank en de koelcellen van een slager wordt geregeld via een computersysteem. De eigenaar kan het regelsysteem op afstand bedienen en krijgt een waarschuwing als het koelsysteem boven een bepaalde temperatuur komt. Op een morgen blijkt de temperatuur in de koelcellen te zijn opgelopen tot 45 graden en de hele voorraad is bedorven. Een hacker is het computersysteem van de slager binnengedrongen en heeft de temperatuur verhoogd.”

“Een stagiair van een accountantskantoor vindt op de parkeerplaats van het kantoor een USB-stick. Zonder na te denken steekt hij die in zijn computer om te kijken wat er op staat. Zo worden zijn computer en het netwerk van het bedrijf besmet met malware die de bestanden van het kantoor vergrendelt. In een README-bestand krijgt het kantoor instructies. Wanneer ze € 750,- betalen, worden de bestanden hersteld. Mochten ze vragen hebben, dan kunnen ze contact opnemen met de helpdesk van de criminelen. Het kantoor betaalt het losgeld in bitcoins en na twee dagen zijn vrijwel alle bestanden weer toegankelijk.”

De drie B's van informatiebeveiliging


Beveiliging

Fysieke en technische maatregelen om inbraak door cybercriminelen te voorkomen.

Meer informatie

Beleid

Het opzetten en handhaven van een compliant privacy- en ICT gebruiksbeleid.

Meer informatie

Bewustwording

Security Awareness trainingen voor de beste IT security; bewust en alert personeel.

Meer informatie

Hoe krijgt u gegarandeerd betere resultaten uit uw IT?


Leer van onze unieke kijk op IT investeringen en resultaten.

  • Bel ons gerust op 038 38 57 57 9 voor een vrijblijvend gesprek.
  • Stuur een e-mail naar [email protected].
  • Gebruik het formulier en wij bellen u zo snel mogelijk.
  • Wij helpen u graag.

Contact formulier


Succesvol groeien met IT


Wij helpen u productiever werken met leerzame artikelen uit onze blog.

Veilig werken

Veilig werkenDit jaar hebben wij het servicepakket Veilig Werken geïntroduceerd. Dit is een totaal pakket om het werken op uw PC of laptop…


ISO certificering

ISO certificeringMet slimme tools kun je op het gebied van veiligheid een heel eind komen, maar een tool is just a fool. De…


Nieuwe medewerker: Niels de Vries

Nieuwe medewerker: Niels de VriesBegin dit jaar hebben we onze servicedesk uitgebreid met een nieuwe medewerker. Sinds 1 februari werkt…


Naar onze blog