maleware ransomware

Virus alert!

U heeft het vast wel meegekregen: het virus Wannacry heeft binnen 48 uur zo’n 200.000 systemen geïnfecteerd en complete bedrijven, ziekenhuizen en overheden plat gelegd. Experts verwachten dat dit nog maar het begin is. Wat is Wannacry voor een virus? Is uw systeem kwetsbaar? Wat kunt u er tegen doen?

Wat is Wannacry?

Wannacry is ransomware, oftewel gijzelsoftware. Meestal komt ransomware binnen via e-mail. U krijgt dan een e-mail van een bekende instantie met een link naar bijvoorbeeld een factuur. Eenmaal binnen versleuteld het uw bestanden. Vervolgens krijgt u een melding dat uw bestanden gegijzeld zijn en of u een bedrag wilt overmaken, zodat u uw bestanden weer vrij gegeven worden.

ransomware

In de praktijk betaald 50% van de slachtoffers. Dat is jammer, want daardoor wordt het systeem instant gehouden.

Wie is kwetsbaar?

Alle Windows systemen die niet continu up-to-date zijn. Dus werkt u met een Windows omgeving en wordt deze niet continu bijgewerkt met de laatste updates van Microsoft, dan is uw systeem kwetsbaar en kunt u slachtoffer worden van ransomware.

Wat kunt u er tegen doen?

  • Updates – een open deur, maar het blijkt dat veel systemen niet worden bijgewerkt. In maart is het lek waar Wannacry gebruik van maakt al gedicht en toch nog zoveel slachtoffers.
  • Anti-virus pakket – investeer in een goed anti-virus pakket.
  • Web filter– gebruik een web filter en laat elke klik op een webpagina controleren op geldigheid, reputatie en betrouwbaarheid.
  • Backup – maak een backup van al je bestanden. Gebruik geen USB schijf, want ransomware versleuteld ook bestanden op uw USB schijf. Maak gebruik van een online backup oplossing, zodat uw gegevens veilig in de cloud staan.
  • Bewustwording – klik niet op elke link via e-mail, maar kijk eerst goed waar de e-mail echt vandaan komt.

Bent u al klant van Selles?

Wij hebben niet stil gezeten. Wij hebben al uw systemen nagekeken en gecontroleerd of uw systeem bijgewerkt was met de belangrijke update. Tevens zullen wij u eerdaags benaderen om mogelijke kwetsbaarheden in uw systemen nog even met u door te nemen.