dataverlies cloud

Zonder zorgen in de Cloud

Steeds meer organisaties slaan hun data op in de Cloud. Dit is natuurlijk een erg betrouwbare oplossing met een hoge beschikbaarheid. Data die van belang is voor de continuïteit van uw bedrijf. Het is daarom goed om u af te vragen wat er gebeurt indien er iets mis gaat met deze data.

Veel gehoord is: “Wij hebben het geregeld, want wij zitten in de Cloud!”

Maar uit onderzoek blijkt dat hoe meer gebruik van cloudapplicaties, hoe groter de kans op verlies van data in de Cloud. Dit geldt voor één op de drie organisaties. De reden is dat meer dan de helft van de organisaties geen back-up maakt van Cloud-data.

Hoe kan dit?

Door menselijk handelen, of externe factoren, kunnen er gegevens verloren gaan of hun integriteit verliezen. Wat als bijvoorbeeld:

  • iemand per ongeluk de lijst met klant- en contactgegevens wist?
  • bestanden corrupt raken door een virus?
  • iemand het verkeerde bestand of bericht verwijderd?

Incidenten zoals deze kunnen een grote impact hebben op de dagelijkse werkzaamheden van uw organisatie en leidt zelfs tot financiële schade. Zeker wanneer ze pas na langere tijd ontdekt worden. Een goede back-up is noodzakelijk om snel en effectief een herstelactie uit te voeren.

Wat kunt u doen?

1. Toegang

Stel procedures op wie waar bij mag. Denk hierbij aan het koppelen van de rol van de gebruiker in de organisatie aan een rol in een informatiesysteem. Zo krijgt de administratief medewerker alleen toegang tot de administratie binnen uw organisatie.

2. Training

Investeer in training, zodat uw medewerkers cloudapplicaties op een correcte manier kunnen gebruiken. Hierdoor neemt de productiviteit toe en het aantal gebruikersfouten af. Momenteel wordt 64% van het gerapporteerde dataverlies in cloudapplicaties nog veroorzaakt door gebruikersfouten!

3. Beveiliging

Verander wachtwoorden regelmatig om gevoelige data te beschermen. Zorg ervoor dat alle wachtwoorden moeilijk en uniek genoeg zijn en sla ze ergens op waar onbevoegden niet gemakkelijk bij kunnen. Het gebruik van een wachtwoordmanager is absoluut het overwegen waard.

4. Back-up en herstel

Een zeer goede bescherming van Cloud-data vereist externe hulp(middelen). Neem een deskundige en betrouwbare IT-expert in de arm die een sterke oplossing op het gebied van databescherming biedt. Zorg ervoor dat u met een geautomatiseerde back-uptool werkt die op dagelijkse basis back-ups maakt. Op deze manier hoeft u niet meer uw data handmatig te exporteren. Dat scheelt veel inspanning en tijd, omdat u alles slechts één keer hoeft in te stellen!